Vad göra med alla bilder?

Att fotografera digitalt är kul. Väldigt kul. Nästan för kul kan jag komma att tycka ibland. Men det ska vara kul även om det roliga får en liten törn när det blir dags att ta hand om alla bilder som man tog när man hade som roligast.

Nyss hemkommen från de nordligaste delarna av Jämtland med drygt 600 bilder på fyra dagar sitter man framför datorn och kör sina vanliga rutiner. Inläsning i Bridge och säkerhetskopiering till extern USB håddisk. Sedan början man att försöka gradera bilderna efter hur bra de är. Ett hästjobb och det märkliga är att man slänger ju nästan aldrig någon. Inte ens de som är suddiga har man mage att göra sig av med. Inte undra på att man år efter år blir vald till Årets ekorre.

Än värre är det när man är ute på något TFP jobb och man vet att modellen vill ha en egen skiva med bilder. Då blir det både RAW och JPEG och givetvis så sparar jag båda i olika mappar. Och på den externa hårddisken. Gissa om det börjar bli mycket nu.

Är det någon som har några bra knep innan det börjar bli helt okontrollerbart? Jag sitter nu och tittar på om jag ska byta kamerahus till D300. Kommer ju säkert inte att bli mindre fotografering då och dessvärre så tar ju dessa ännu mera plats  på min hårddisk. Nästa vecka bär det iväg igen mot våra södra delar av landet. Kan nästan garantera att jag har ett par hundra bilder med mig hem om det inte blir sämre väder än vi hade förra året på väskusten.

Nu har ju mina semestrar en tendens till att bli dåliga vädermässigt. En gammal fin tradition som jag började med för några år sedan. Möjligtvis kan ju det komma att bli räddningen nu när hårddisken börjar närma sig bristningsgränsen.

Inlagt 2008-07-05 00:36 | Läst 3742 ggr. | Permalink
Två tips. Ta mindre bilder, och ta bort de du inte tycker håller måttet. Det låter ju som att du redan är klar över att du inte kommer behöva många av bilderna, tex de suddiga. Bara ta bort dem. Du kommer INTE att ångra dig om tio år.

För mig fungerar det bra. Har hittils inte ångrat att jag tagit bort en bild.
Jag hade samma problem. Det som hjälper mig att ha hjärta att "slänga skräpiga bilder" är att betrakta bilder som utomstående person ocn inte som fotograf som har skapat bilderna. "Är det här en intressant bild?" ställer jag mig fråga.
Har man lyckat se sina bilder med lite distans så är det lättare att rensa bort skräpet och behålla det bästa!!
Lycka till med rensningen
//Stanislav
Hur ser det ut hemma i dina skåp? Sparar du på allt? Slänger du aldrig soporna utan låter dem stå hemma, inomhus? Du kanske aldrig städar utan låter damm, smuts och skräp växa dig överhuvudet? Rensar du aldrig rabatter om du har några, utan låter ogräset ta överhanden? Ta en titt i din garderob-- när rensade du sist där? Det är samma sak med bilderna-- sätt bara igång och städa upp och släng, alternativt sortera åtminstone, om du nu får ångest av att rensa fotografier så släng så mycket som möjligt i en minnessticka, de finns på 8 gb och spara de riktigt fina bilderna separat-- och sist men inte minst, tänk på betraktaren och vilket budskap du vill förmedla.

Vad vill du ha sagt med dina bilder?

Ursäkta jämförelsen med ditt hem, menar inte att anklaga dig för att vara en slarver, vill bara göra dig uppmärksam hur meningslöst det är att spara på skräpbilder.

Med vänlig hälsning Silja
Välj de bilder du vill spara i stället för de du vill slänga. Det låter som samma sak, men det är en stor skillnad. Gå igeonom en mapp och markera BARA de bilder du tycker är bra och sen slänger du resten.
Tack för alla tips!
Ska göra ett ärligt försök och rensa ordentligt nu under semestern.
Ska även ta en titt i garderoben när jag ändå håller på.
/Torbjörn
En mycket väl fungerande metod är som följer. Köp en extern disk till(eller annan lämlig lagringsyta), de är inte så dyra. Sedan "slänger" du bilder som du inte är riktigt nöjd med eller som du är osäker på på denna backupdisk istället för den vanliga. Jag vågar nästan lova dig att det blir mycket lättare att rensa ordentligt när man vet att man har en extra fallskärm. De ligger ju på denna "skräpdisk" OM du skulle ångra dig och sakna en specifik bild. Efterhand åren går har du två val att göra...Antingen bara tömmer du disken när du känner dig redo för detta, eller om du har tid och lust så går du igenom den igen och verifierar dina tidigare åsikter. Det här med bilder är väldigt svårt (tycker jag iallafall) just för att en bild som man tycker är dålig idag kan ha andra (bra) värden imorgon. På samma sätt kan man ibland ha bilder som man varit väldigt nöjd med på ett eller annat sätt men som med tiden falnar...
jag har en extern extra hårddisk, jag har både på den interna och den externa. fast jag skall börja bränna ut bilderna oxå...för säkerhets skull. man kan spara ALLA bilder på den externa...och bar aspara de ALLRA bästa...de som man är mest rädd om och nöjd med på den interna, då tar det inte lika mycket plats. att ha alla bilder man tar på den interna tar verkligen plats, man märker hur mycket segare det går för datorn. kolla igenom alla bilder ordentligt. kolla om många liknar varandra, skärpa ljus osv...fråga dig själv "kommer jag någonsin använda detta kort?"
så gör jag:))
E.T
Jag kan bara instämma släng alla bilder du inte är nöjd med En del kan du skicka till tidning Foto dom tar in mycket dåliga bilder -men så dåliga är dom kanske inte ha ha/bert
Tack ännu en gång för alla kloka råd och tips som jag får. Trodde väl inte att ämnet var så hett så jag är jätteglad att ni har tagit er tid och läst mitt lilla inlägg.
Visst finns det många bilder som ska bort och de kommer tids nog att försvinna.
Och med tanke på alla fina bilder som finns här på FS så har jag nog bilder så att jag kan göra en egen fototidning utan att skicka några till tidningen Foto.
/Torbjörn(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX