FotoThure funderar högt

En massa saker på gång...

Just nu är det en massa roliga fotogrejer på gång i mitt liv. Studentfotografering, modellfotografering och ett bröllop i Texas är lite av det som är på gång. Nytt kamerahus, D700, hade premiär under fredagens studentfotografering och det var mina första bilder med stor sensor sedan jag slutade med film för snart sju år sen. Kul att objektiven som jag använde då faktiskt fungerar fortfarande och att det blir riktigt bra bilder trots att de har några år på nacken.

Nu har jag även laddat med ny blixt och ny väska för att kunna utföra ett riktigt bra jobb när jag lyfter mot San Antonio och värmen i Texas. Kommer att bli en tuff uppgift att dels ställa om tidsmässigt och värmemässigt på knappt två dygn och sedan prestera någon form av svenska bröllopsbilder. Min kusin gjorde klart för mig att hon tröttnat på de amerikanska fotograferna och deras stil och att det faktiskt blir klart mycket billigare att betala min flygbiljett än att ta en amerikansk och bara nämna ordet bröllop.

Fast ett uppdrag i taget. Fredagens examen blev lyckad i många avseenden.  I mitt fall fotomässigt...

Robins examen, Västerås 2012Postat 2012-06-10 20:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Och där slocknade ljuset...

Så har vi då skruvat tillbaka tiden igen och i och med det så försvann möjligheten att få någon form att dagsljus på sina bilder. Ja om man inte kan ta chansen att ta ledigt mitt på dagen förstås. Känns lite som i Tomas Ledins sångtext... Snart tystnar musiken. Lite vemodigt, känslomässigt tråkigt och fotomässigt en ren katastrof.

Som väl är har man ju som jag skrev i mitt förra blogg inlägg hela lagret fullt med härliga bilder från den svunna tid då man faktiskt kunde få någon form av riktigt ljus på bilderna. Avslutade hösten med en helt underbar fotoresa till de norra delarna av Jämtland och södra av Lappland och fick med mig en hel hög av härliga höstbilder med mer färger än vad man kan hantera i både sRGB och Adobe tillsammans. Titta gärna på min nya hemsida, www.capco.se  så får ni se ett litet axblock av alla de bilder som jag hade med mig hem.

Och det är väl de och alla minnen som man ska leva på nu när det totala mörkert har infunnit sig i Svea rike. Visserligen är det "bara" 56 dagar kvar tills det vänder igen men det är ändå en bra bit kvar tills man kan stå där igen en tidig morgon strax efter 4 och vänta in solen när den kommer upp ur havet bortom horisonten vid Kyrketorps camping i de södra delarna av Bödabukten på Öland.

Gissa om jag längtar!

Ha det bäst tills vi hörs härnäst

Fotothure

 Postat 2008-10-26 22:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vad göra med alla bilder?

Att fotografera digitalt är kul. Väldigt kul. Nästan för kul kan jag komma att tycka ibland. Men det ska vara kul även om det roliga får en liten törn när det blir dags att ta hand om alla bilder som man tog när man hade som roligast.

Nyss hemkommen från de nordligaste delarna av Jämtland med drygt 600 bilder på fyra dagar sitter man framför datorn och kör sina vanliga rutiner. Inläsning i Bridge och säkerhetskopiering till extern USB håddisk. Sedan början man att försöka gradera bilderna efter hur bra de är. Ett hästjobb och det märkliga är att man slänger ju nästan aldrig någon. Inte ens de som är suddiga har man mage att göra sig av med. Inte undra på att man år efter år blir vald till Årets ekorre.

Än värre är det när man är ute på något TFP jobb och man vet att modellen vill ha en egen skiva med bilder. Då blir det både RAW och JPEG och givetvis så sparar jag båda i olika mappar. Och på den externa hårddisken. Gissa om det börjar bli mycket nu.

Är det någon som har några bra knep innan det börjar bli helt okontrollerbart? Jag sitter nu och tittar på om jag ska byta kamerahus till D300. Kommer ju säkert inte att bli mindre fotografering då och dessvärre så tar ju dessa ännu mera plats  på min hårddisk. Nästa vecka bär det iväg igen mot våra södra delar av landet. Kan nästan garantera att jag har ett par hundra bilder med mig hem om det inte blir sämre väder än vi hade förra året på väskusten.

Nu har ju mina semestrar en tendens till att bli dåliga vädermässigt. En gammal fin tradition som jag började med för några år sedan. Möjligtvis kan ju det komma att bli räddningen nu när hårddisken börjar närma sig bristningsgränsen.Postat 2008-07-05 00:36 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Alla dessa prylar... underbart eller?

Ibland blir jag lite sur på mig själv. Sitter och tittar ner i min nyinköpta fotoväska och konstaterar att det är tämligen rätt fullt sånär som på ett fack där kikaren har fått en liten plats. Börjar med ens att fundera på vad som skulle kunna fylla ut tomrummet och kommer raskt fram till att jag inte har något riktigt macro objektiv. Har ju tittat på alla härliga macrobilder med Tammy Bergström i spetsen och bara älskar hennes grodor. Ja de andra macrobilderna är inte dåliga de heller men ändå.

Så då kommer ha begäret fram. Ett 105 mm macro vore inte så dumt. Snabbt in på Fotosidan.se och kollar på en del recensioner, jämför, kollar bilder som är tagna med olika objeketiv och så ut på Prisjakt.nu och kolla priser. En ständig jakt på prylar. Och det har blommat ut ytterligare som den sanna nikonist man nu är när snart D300 är ute i butik. 17 rosa lappar om man skall ha extra batteri packen och det måste man ju. Eller? Blir bilderna så mycket bättre av alla måste ha grejer? Är det inte vi som håller i prylarna som gör bilden och redskapet är bara för att vi måste ha något för att bevara ögonblicket.

Träffade en fotograf för ett par veckor sedan som envist höll fast vid sin analoga kamera. Inte för att han inte ville fota digitalt utan för att han ville köpa något "rejält" om han nu skulle till att byta ifrån sin kära Nikon F någonting. Beundrar folk som håller fast vid det gamla. Varför kan inte jag det? För att jag inte vill vara kärringen mot strömmen? Kanske. För att jag är en stor prylbög? Absolut. För att jag bara måste ha allt i den tron att jag blir en bättre fotograf? Sannolikt.

Som tur är har alla pengarna tagit slut så nu får det bli upp till bevis att jag kan med det jag har och att det räcker gott i jämförelse med alla andra. Eller hur?Postat 2007-10-20 22:04 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sommarfunderingar...

Så här i sommartider, eller vad det nu skall likna så har ju kameran fått hänga med nästan jämt. Är nog endast vi toalettbesök som jag undviker att ta den med. Har aldrig funderat på om det skulle kunna finnas något att ta på där men det känns rätt att låta bli. Hursom, en och annan bild har det ju blivit det dåliga vädret till trots.

Thomas Foughmans bilder lockade mig till "bästkusten" en vecka. Tält och kamerväskan i kofferten så bar det iväg. Tältet hade jag ju kunnat lämna hemma. Inte för att det regnade så mycket medans jag var där utanför allt regn som hade kommit veckan innan eller rättare sagt hela sommaren innan jag dök upp. Kameran började strula redan andra dagen då jag upptäckte ett litet smutskorn på nästan alla bilder från Marstrand. Ett stort tack till den duktiga killen på Kamerahuset i Stenungsund som lyckades blåsa rent min D70s. Det blev faktiskt ett återbesök på vägen hem i samma butik så jag är dem evigt tacksam.

Många fina motiv bl a Ostindiefararen Götheborg i Grebbestad, ett vindpinat men soligt Smögen, ett otroligt härlig bokskog utanför Bovallstrand, två härliga kvällar på Hamburgö och Saltö utanför Strömstad som var slutmålet. Där skulle mina två juveler hämtas efter det årliga besöket hos deras morfar på Koster.

Ett tack även till det äldre par som lånade ut delar av sitt hus i Hamburgsund då campingplatsen flöt omkring i vatten. Härligt med goa, glada västkustbor som sällan visar sura miner. Kommer säkert tillbaka och fotar mer. Fick blodad tand och jag vet att det finns massor mer att se och att ta på även om det inte är fint väder... kolla bara på Thomas bilder så förstår ni vad jag menar...

Ha det i sommarvädret... hur det än månne varaPostat 2007-08-02 23:14 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa